SK CZ HU HR EN

Mézeskalács házikó – hogyan készítse el otthon?

Egy mézeskalács házikó vagy egy mézeskalács kunyhó kellemesebbé teszi a karácsonyi hangulatot. Otthon is elkészítheti gyermekeivel együtt. Csak a sablonunkra, mézeskalács tésztára, tojásfehérje cukormázra és néhány ügyes és készséges kézre van szüksége.

Mézeskalács tészta recept

Hihetetlenül sok mézeskalács receptet találhat. Talán a családjában vannak öröklöttek, egyfajta családi kincsek. Mi a következő recept szerint sütöttük a mézeskalácsot.

A cikkben megtalálja a cukormáz elkészítésének menetét és néhány tippet is a végén.



A mézeskalácsház elkészítésének menete

Ha már kész a tészta, lisztezett deszkán nyújtsuk ki.

  1. A tészta vastagsága kb.0,5 cm legyen. A tészta sütés közben megemelkedik.
  2. Nyomtassa ki sablonunkat, amelyet ingyenesen letölthet pdf fájlként.
  3. Vágja ki az egyes részeket a papírból, és helyezze a tésztára.
  4. Óvatosan vágja ki a tetőt, az oldalfalakat, az ablakokat és az ajtókat késsel.
  5. Tegye sütőpapírra a tésztát és süsse meg. Ügyeljen arra, hogy a részek ne érjenek egymáshoz, mert sütés közben összetapadhatnak.
  6. Ha a házikó „megsült”, hagyjuk az egyes részeket legalább 3 órát hűlni, majd kezdhetjük a tojásfehérje cukormázzal díszíteni.
  7. A díszítés részenként könnyebb, ha a ház még nincs megépítve.
  8. Elkezdheti a házikó díszített és megszárított részeinek összeillesztését. Az összeillesztéshez használjunk fehérje cukormázat (kicsit legyen sűrűbb) vagy karamell "ragasztót" (a recept lentebb található a tippekben).

Tippjeink

A házikó igazi sikeréhez olvassa el tippjeinket:

  1. Sütés előtt a kivágott ablakokba cukorkadarabokat (pl. bonpari) rakhatunk. Sütés közben megolvadnak, és így színes "üveg" ablakokat kap.
  2. A házikót különféle ehető dekorációkkal is díszítheti. Muffin dekorációval, kis cukorszívekkel vagy pelyhekkel, gyöngyökkel vagy pálcikákkal. Mindezt megtalálja az üzletekben.
  3. A részek jobb összetartása érdekében késsel élesítheti azokat a ragasztás előtt azon a részen, ahol össze lesznek illesztve. Lehetőleg 45°-os szögben, így tökéletesen illeszkednek majd egymáshoz.
  4. Kicsit vékonyabb tésztából készítsük el a tetőt, hogy könnyebb legyen és ne terhelje az egész házikót.
  5. Ha a fehérje cukormáz túl sűrű, adjunk hozzá néhány csepp citromot. Ha híg, adjunk hozzá porcukrot.
  6. Legyen türelmes a ragasztásnál :) Hagyja jól megszáradni az egyes ragasztott részeket. Vigye fel a "ragasztót" kívülről és belülről. A tetőt a végére ragasszuk, és belülről támasszuk alá például befőttes üvegekkel.
  7. A házikót olvasztott csokoládéval is díszíthetjük, vagy a végén porcukorral megszórhatjuk, hogy úgy nézzen ki, mintha hó borította volna.
  8. Hagyja a kész házat alaposan megszáradni.
  9. A házikó gyönyörű dekorációként is szolgál majd. Adventi koszorú közepére is helyezhetjük, vagy dísztálcára, amit fenyővel díszíthetünk.
  10. A házikó megvilágításához kis zseblámpákat helyezhet bele. A kapcsolót elrejtheti a házikó mögé vagy a bokrok közé.



Karamell ragasztó és jégcsapok

A karamell "ragasztót" úgy készíthetjük el, hogy hagyjuk karamellizálódni a cukrot. Ezután megnedvesítjük a ház széleit a ragasztott rész teljes hosszán, és hozzá rögzítünk egy másik részt. Legyen óvatos ennél a lépésnél, a karamell forró, és gyorsan meg kell dolgozni. De ez a ragasztás általában kellően erős és gyors.

Karamellből készíthetünk jégcsapot is. Ha felolvadt, fakanállal sütőpapírra kenjük jégcsapok formájában. Hagyjuk kihűlni, majd cukormázzal rögzítsük a házikó tetejére.

A mézeskalács házikó sablonjait innen töltheti le:




Ha pedig nincs ideje sütni, vagy fél, hogy sikerül, akkor papírból is készíthet „mézeskalács” házikót.
Töltse le pdf-ünket, és kezdje el.



Kellemes szórakozást kívánunk, és ne felejtse el megmutatni nekünk házikóját.
Nagyon boldogok leszünk :)


Iratkozzon fel a hírlevelünkre és 2.000 ft kedvezménnyel ajándékozzuk meg

Soha ne késsen le egy ajánlatot. Iratkozzon fel a hírlevélre, és 2.000 ft kedvezménnyel ajándékozzuk meg az első 20.000 ft feletti vásárlásra

×