Karácsonyi mézeskalács, ami biztosan sikeres lesz
Ezt a családi receptet kincsként őrizzük. Ez egy olyan mézeskalács, ami azonnal puha, így akár az ünnepek előtt pár nappal is megsütheti. Ha a cukormázat is e recept szerint készíti el, biztosan sikeres lesz. Vonjuk be nyugodtan a gyerekeket is a sütésbe, biztos szívesen vágnak majd ki különböző formájú mézeskalácsokat, majd díszítik őket. Nagyon jó móka lesz.
MÉZESKALÁCS Recept
Hozzávalók:
- 450 g sima liszt
- 120 g porcukor
- 1 teáskanál mézeskalács fűszer
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 120 g méz
- 60 g vaj
- 2 tojás + 1 tojás a megkenéshez
- fél citrom héja
A mézeskalács elkészítésének menete
- Szitáljuk át a lisztet a szódabikarbónával együtt
- Hozzáadjuk a porcukrot és a mézeskalács fűszert
- Mindent összekeverünk
- A mézet kicsit felmelegítjük, hogy folyékonyabb legyen - VIGYÁZZUNK!!! hogy ne égessük meg magunkat a tészta megmunkálása közben
- Hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, a citromhéjat
- Keverjünk össze mindent, amíg tésztát nem kapunk belőle
- Ha túl ragacsos a tészta, tehetünk még hozzá egy kis lisztet - ez a liszt glutén arányától függ
- A tésztát egy órát pihentetjük hidegben (például hűtőben) nedves törülköző alatt
- A tésztát kilisztezett nyújtó deszkán 4-5 mm vastagságúra nyújtjuk
- Kivágjuk a mézeskalácsokat
- Kiolajozott tepsire tesszük (sütőpapírt is használhatunk) - a mézeskalácsokat távolabb helyezzük el egymástól, mert megnőnek (így nem tapadnak össze)
- 170°C-on sütjük – süssük aranybarnára a mézeskalácsokat
- Sütés után, amíg még melegek, kenjük meg felvert tojással - akkor gyönyörűen fényesek lesznek
Mézeskalács díszítése cukormázzal
A kihűlt mézeskalácsokat díszíthetjük például hómázzal. A cukormáz receptjét is leellenőriztük. Ez egy fehérjéből készült cukormáz, amelyet színezhet. Kemény és jól dolgozhatunk vele.
- kézi habverő
- 1 tojás fehérje
- 1 nem egész teáskanál keményítő (pl. Solamyl, Maizena, Gustin stb.)
- kb 250g átszitált porcukor
- élelmiszer színezékek
A tojásfehérjét, a keményítőt és a cukor egy részét alacsony fordulatszámon felverjük, hogy szépen össz eálljon. Fokozatosan adjuk hozzá az átszitált porcukrot, amíg sűrű, de nem túl kemény masszát nem kapunk. Körülbelül 5-10 percet vesz igénybe. A habverő felemelésekor halom képződik, a máz nem tér vissza.
Ha színes cukormázat szeretne, használjon ételfestéket a fehér massza színezéséhez.
A masszát hígíthatjuk langyos vízzel, és így egész felületeket öntözhetünk meg vele. Apránként, kanalanként adjunk hozzá langyos vizet.
A mézeskalács sütiket zacskóval díszítjük, amiből tekercset vágunk, vagy használd a bevált eszközödet.
Tipp a végére
Hogy a díszített mézeskalács szépen csillogjon, már feldíszítve, bekapcsolt hőlégszellőztetés mellett 5 percre a sütőbe tehetjük, miközben kicsit kinyitjuk az ajtót. A hőmérséklet maximum 50°C legyen.