SK CZ HU HR EN

Karácsonyi mézeskalács, ami biztosan sikeres lesz

Ha nem volt ideje karácsonyi mézeskalácsot sütni, ne essen kétségbe. Van az Ön számára egy bevált receptünk, amivel biztosan sikerülni fog. Ráadásul azonnal puhák, és csodálatos illatúvá varázsolják az egész lakást.

Ezt a családi receptet kincsként őrizzük. Ez egy olyan mézeskalács, ami azonnal puha, így akár az ünnepek előtt pár nappal is megsütheti. Ha a cukormázat is e recept szerint készíti el, biztosan sikeres lesz. Vonjuk be nyugodtan a gyerekeket is a sütésbe, biztos szívesen vágnak majd ki különböző formájú mézeskalácsokat, majd díszítik őket. Nagyon jó móka lesz.


MÉZESKALÁCS Recept

Hozzávalók:

  • 450 g sima liszt
  • 120 g porcukor
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszer
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 120 g méz
  • 60 g vaj
  • 2 tojás + 1 tojás a megkenéshez
  • fél citrom héja


A mézeskalács elkészítésének menete


  1. Szitáljuk át a lisztet a szódabikarbónával együtt
  2. Hozzáadjuk a porcukrot és a mézeskalács fűszert
  3. Mindent összekeverünk
  4. A mézet kicsit felmelegítjük, hogy folyékonyabb legyen - VIGYÁZZUNK!!! hogy ne égessük meg magunkat a tészta megmunkálása közben
  5. Hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, a citromhéjat
  6. Keverjünk össze mindent, amíg tésztát nem kapunk belőle
  7. Ha túl ragacsos a tészta, tehetünk még hozzá egy kis lisztet - ez a liszt glutén arányától függ
  8. A tésztát egy órát pihentetjük hidegben (például hűtőben) nedves törülköző alatt
  9. A tésztát kilisztezett nyújtó deszkán 4-5 mm vastagságúra nyújtjuk
  10. Kivágjuk a mézeskalácsokat
  11. Kiolajozott tepsire tesszük (sütőpapírt is használhatunk) - a mézeskalácsokat távolabb helyezzük el egymástól, mert megnőnek (így nem tapadnak össze)
  12. 170°C-on sütjük – süssük aranybarnára a mézeskalácsokat
  13. Sütés után, amíg még melegek, kenjük meg felvert tojással - akkor gyönyörűen fényesek lesznek


Mézeskalács díszítése cukormázzal

A kihűlt mézeskalácsokat díszíthetjük például hómázzal. A cukormáz receptjét is leellenőriztük. Ez egy fehérjéből készült cukormáz, amelyet színezhet. Kemény és jól dolgozhatunk vele.

Amire szüksége lesz:

  • kézi habverő
  • 1 tojás fehérje
  • 1 nem egész teáskanál keményítő (pl. Solamyl, Maizena, Gustin stb.)
  • kb 250g átszitált porcukor
  • élelmiszer színezékek


A tojásfehérjét, a keményítőt és a cukor egy részét alacsony fordulatszámon felverjük, hogy szépen össz eálljon. Fokozatosan adjuk hozzá az átszitált porcukrot, amíg sűrű, de nem túl kemény masszát nem kapunk. Körülbelül 5-10 percet vesz igénybe. A habverő felemelésekor halom képződik, a máz nem tér vissza.

Ha színes cukormázat szeretne, használjon ételfestéket a fehér massza színezéséhez.

A masszát hígíthatjuk langyos vízzel, és így egész felületeket öntözhetünk meg vele. Apránként, kanalanként adjunk hozzá langyos vizet.

A mézeskalács sütiket zacskóval díszítjük, amiből tekercset vágunk, vagy használd a bevált eszközödet.


Tipp a végére

Hogy a díszített mézeskalács szépen csillogjon, már feldíszítve, bekapcsolt hőlégszellőztetés mellett 5 percre a sütőbe tehetjük, miközben kicsit kinyitjuk az ajtót. A hőmérséklet maximum 50°C legyen.

Iratkozzon fel a hírlevelünkre és 2.000 ft kedvezménnyel ajándékozzuk meg

Soha ne késsen le egy ajánlatot. Iratkozzon fel a hírlevélre, és 2.000 ft kedvezménnyel ajándékozzuk meg az első 20.000 ft feletti vásárlásra

×